ROSTLINNÝ SVĚT
 Kayenský pepř (čili paprička) se dostal do Evropy z Indie v šestnáctém století
 Kayenský pepř (čili paprička) se dostal do Evropy z Indie v šestnáctém století a byl zpočátku užíván na prudce nakažlivé kožní choroby. Bylinář John Gererd tuto rostlinu neměl rád, říkal, že by „skolila i psa“. Kayenský pepř je výrazně pálivý a musí se užívat opatrně.  
 
Čili papričky mají hřejivé a povzbuzující účinky, mohou se užívat v lécích na rýmy, nachlazení, revmatické bolesti, slabý krevní oběh a nervové šoky. Masti a oleje se používají k podpoře proudění krve do určité partie nebo ke zmírnění úporných bolestí při pásovém oparu.  
 
 
UPOZORNĚNÍ!!! 
Při využívání léčivých účinků rostlin se vždy poradíme s lékařem !!! 
Po manipulaci s čerstvými plody se nedotýkejte očí ani řezných ran. Vnější užití může vyvolat zánět kůže.  
 
Článek v rámci spolupráce poskytla webová stránka:bylinky.kvalitne.cz 
 |